Hőszigetelés
A megfelelő hőszigetelést még a vásárlás előtt válasszuk ki. A hőszigetelés lehet szálas ( kőzetgyapot ), vagy habosított ( polisztirol, xps ) hőszigetelő anyag fajtából. Ez a gazdaságosság, és a jó hőszigetelés szempontjából is fontos. A jó hőszigetelő anyagok ára rövid idő alatt megtérül, ezért ne takarékoskodjunk annak költségeivel.

Hőszigetelés

Hőszigetelő anyagok

Amikor hőszigetelésről beszélünk akkor az esetek 90%-ban ezt a falakra értjük, de ne csak erre gondoljunk, mert értelemszerűen oda érdemes a legnagyobb figyelmet fordítani ahol legkissebb a hőszigetelés mértéke vagyis legnagyobb a hőveszteség, és ennek a hőveszteségnek a csökkentésével javul a legnagyobb mértékben az épület energiafelhasználása. A kőzetgyapot termékek a legjobb megoldás ennek megvalósítására.

Hőszigetelés homlokzatra (Hőszigetelő rendszer)

Termékeink között megtalálhatóak külömböző hőszigetelő anyagokkal összeállított homlokzati hőszigetelés. A legjobban keresett a polisztirollapos bevonatrendszer 5-8-10-12 cm vastagságban. Jellegét tekintve igen kedvező az ár/érték aránya, hiszen kis testsűrűség mellett igen kedvező hőszigetelő tulajdonság párosúl. Kivitelezési technológiáját tekintve a  polisztirollapos rendszerek egyszerűbbek és könnyebbek, a nehezebb ásványgyapot termékekkel szemben. Hazánkban is egyre keresetebb a kőzetgyapotos hőszigetelés, ami az előbb említett fajtánál egy merőben másfajta anyagok összeállítása. Tűzzel szembeni viselkedése páratlan, igen magas hőmérsékleteknek is ellenáll. Kisebb a hőtágulása, és a ma már igen fontos szempont, a hangszigetelése is kiváló.

Polisztirollapos homlokzati hőszigetelés Kőzetgyapotos homlokzati hőszigetelés
Polisztirollapos hőszigetelő rendszer
Kőzetgyapotos hőszigetelő rendszer

Kőzetgyapot hőszigetelés

Az ásványgyapot szigetelő anyag-ok legjobb tulajdonsága, hogy rendkívüli mértékben elviseli a hőt. Kiváló hőszigetelő és hanszigetelő tulajdonságú. A kőzetgyapot elsősorban a szerelt válaszfalak elterjedt szigetelőanyaga, de előszeretettel használják a nem terhelt födémek hőszigetelésére is. A tetőtér részeken tőrekedjünk, hogy a hőszigetelés a lehető legvastagabb legyen, (az általános ásványgyapot hőszigetelés testsűrűsége kicsi 28-35kg/m3 ezért nem terheli a födémszerkezetet). Rendkívűl időtálló, természetes alapanyagának köszönhetően. Ami nagyon fontos a mai szigetelő anyag-ok között, hogy teljesen környezetbarát.

Tűzállóság: A1

általános felhasználásra hőszigetelés Paroc hőszigetelés
ISOROC ISOLIGHT  (tetőre és válaszfalba) 0,39 PAROC UNS 37z  (tetőre és válaszfalba) 0,37

Üveggyapot hőszigetelő anyagok beltérbe

A legelső lépés az új lakótér kialakításához a tetőfelület hőszigetelése, pontosabban a gerendák és szarufák közötti és alatti terek hőszigetelése. Minél vastagabb a tető, illetve a tetőtér üveggyapot hőszigetelés, annál jobb az eredmény. A tető- és tetőtér hőszigetelése során az egyik leggyakrabban használt hőszigetelő anyag az üveggyapot. Az üveggyapot tekercsekben, külömböző méretekben kerül ki a kereskedelembe. A legmeghatározóbb méretek az 5-10cm vastagság. Az új gyártási technológiának köszönhetően az üveggyapot nem porzik, de telepítésénél azért nem árt a védőruházat. A legolcsóbb tető és tetőtér hőszigetelő anyag.

Üveggyapot classic 044 hőszigetelés Üveggyapot tp 116 hőszigetelés
Üveggyapot tekercs
Üveggyapot tábla TP116

Polisztirol hőszigetelő anyagok

Használható még más hőszigetelő anyag is a tető és válaszfal hőszigetelésére (expandált polisztirol hablemez ). A polisztirol hőszigetelés könnyű 14-20kg/m3 testsűrűségű, kiváló hőszigetelő anyag-a a könnyűszekezetes épületeknek. Beépítése rendkívül egyszerű szakértelmet nem igényel. A poliszirol , nem tápláléka rovaroknak, és rágcsálóknak, ne féljünk használatától.

Válaszfal polisztirol hőszigetelés
Polisztirol hőszigetelő anyag

Egy kis hőszigetelés:

A hőszigetelés rendkívül fontos szerepet játszik az energiatakarékos és környezettudatos világunk megteremtésében. A korszerű hőszigetelő anyagok használatával elérhetjük, hogy kevesebb az energiafelhasználásunk, ezáltal óvjuk a környezetet és pénzt takarítunk meg.

A hőszigetelő anyagok közül talán a legismertebbek a kőzetgyapot, a polisztirol és az üveggyapot. A hőszigetelés során ezek az alapvető építőanyagok játszák a legfontosabb szerepet. Kiválasztásuk alkalmával érdemes figyelembe venni a hőszigeteléshez felhasznált anyagok tulajdonságait, és minőségét.

A hőszigetelésnél is alapvető fontosságú az a  megállapítás, hogy jó minőségű hőszigetelő alapanyagot érdemes vásárolni, mert csak ez biztosít számunkra hosszútávú megtérülést.

Az épületek utólagos hőszigetelése biztosítja számunkra azt a lehetőséget, hogy viszonylag alacsony áron növeljük az épület értékét, energiatakarékossá, környezetbaráttá és nem utolsó sorban a költséghatékonnyá tehetjük házunkat, lakásunkat. Azok az épületek, amelyek nem megfelelő hőszigeteléssel rendelkeztek az építésük idején, a mai korszerű hőszigetelő rendszerekkel és kiegészítőkel, energiahatékony othonokká varázsolhatóak.

A hőszigetelés mai világunk egyik igen fontos eleme, az energiaárak emelkedése és a környezeti ártalmak szükségessé teszik, hogy hatékonyabban aknázzuk ki azokat a lehetőségeket, amelyek rendelkezésünkre állnak. A hőszigetelés nem luxus, hiszen ha belegondolunk, hogy egy nem megfelelően hőszigetelt épület fűtésköltségének jelentős részét az adja, hogy a külső környezetet fűtjük, akkor egyértelművé válik, hogy hőszigetelnünk kell.